Journalistiek

Scripties binnen gekozen thema:

Diversiteit in de journalistiek?

Thema: Journalistiek 

Een studie van het verband tussen de berichtgeving over minderheden en hun aan- of afwezigheid in het journalistiek productieproces. In deze scriptie wordt nagegaan of er een verband bestaat tussen de vertegenwoordiging van minderheden in het journalistiek productieproces en de berichtgeving over deze minderheden. In een samenleving die steeds ... lees verder »


The New Dutch media

Thema: Journalistiek 

Studente Margaux Tjoeng bezocht vorig jaar de Wereldjournalistenbijeenkomst "Een voorjaarsduik in de etnische media". Eén van de presentaties op deze bijeenkomst betrof het voorbeeld van New American Media: een Amerikaanse organisatie waarin etnische media samenwerken om hun positie te versterken, maar ook om hun ... lees verder »


Biculturele vrouwen in de televisiejournalistiek

Thema: Journalistiek 

Mediaredacties zijn over het algemeen te ´wit´, ze vormen geen afspiegeling van de multiculturele samenleving. Het beleid op de mediaredacties wordt nog steeds bepaald door een wit gedachtegoed. Toch is er een groei zichtbaar in het aantal biculturele medewerkers. Opvallend is dat die groei vooral wordt bewerkstelligd door biculturele vrouwen. ... lees verder »


Turks-Nederlandse vrouwen in de mediasector

Thema: Journalistiek 

‘Zelfs de schoonmakers waren wit’De sociale erfenissen van Turks-Nederlandse vrouwen in de mediasector Deze scriptie is gebaseerd op exploratief onderzoek onder 15 Turks-Nederlandse vrouwen die werken in de Nederlandse mediasector. In beeld wordt gebracht waar deze vrouwen vandaan komen, waar zij naartoe zijn gegaan en wie daarbij van invloed ... lees verder »


Door onze correspondent

Thema: Journalistiek 

Een onderzoek naar allochtone buitenlandcorrespondenten voor Nederlandse media Er zijn heel weinig allochtone buitenlandcorrespondenten werkzaam voor de Nederlandse media. Buitenlandcorrespondenten zijn journalisten die, naast internationale persbureaus zoals Reuters en Associated Press, de Nederlandse media voorzien van buitenlands nieuws. ... lees verder »


Allochtone journalisten bij de geschreven media

Thema: Journalistiek 

Een kwalitatieve studie naar de positie van de allochtone journalist binnen de geschreven media Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er in Nederland sprake is van een zogenaamde ‘witte’ redactiecultuur en dit komt het sterkst tot uiting binnen de redacties van de schrijvende pers. Hoe het komt dat er zo weinig allochtone journalisten binnen de ... lees verder »


De Midden-Oostencorrespondent en redacteur

Thema: Journalistiek 

Onderzoek naar de praktijkervaringen van de Midden-Oostencorrespondent en redacteur Deze scriptie richt zich op buitenlandcorrespondenten die werkzaam zijn in het Midden-Oosten. Het Midden-Oosten is een regio waarvoor veel aandacht bestaat in de Nederlandse pers. Centraal in het nieuws over het Midden-Oosten staat het Israëlisch-Palestijns ... lees verder »


Ontwikkeling in de journalistiek

Thema: Journalistiek 

Een exploratief onderzoek naar opvattingen over ontwikkelingssamenwerking op Nederlandse nieuwsredacties. Wetenschappers hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het beeld dat de journalistiek schetst van ontwikkelingslanden. De conclusie is vaak dezelfde: journalisten laten afzonderlijke gebeurtenissen zien, geen onderwerpen. Vooral ... lees verder »


Eén jaar later...

Thema: Journalistiek 

Verschuivende journalistieke taakopvattingen na de moord op Theo van Gogh De moord op Theo van Gogh schokte heel Nederland. Journalisten moeten sinds de moord op Van Gogh voldoen aan een grotere maatschappelijke vraag naar informatie over de islamitische gemeenschap. Studente journalistiek Annemiek Verbeek nam de journalist als uitgangspunt en ... lees verder »