Hoe bestrijd je online radicalisering?

17 maart 2018

Social-Media1
Jongeren kunnen online geradicaliseerd worden. Vooral als ze in een filter bubble zitten. Om die bubble te kunnen doorprikken, heb je een kritische houding naar mediaberichten nodig, aldus Mediawijsheid.nl. Ook de EU maakt zich zorgen over de invloed van extremistische berichten die online worden gepost. Internetbedrijven als Facebook en Twitter moeten daarom dit soort berichten binnen een uur van hun sites halen.

De filter bubble vraagt om kennis en vaardigheden over de werking van media, over propaganda, over nepnieuws en over algoritmes en informatievaardigheden. Hierbij is een taak weggelegd voor opvoeders als scholen, instanties en ouders. Mediawijsheid.nl zette daarom lesmateriaal en onderzoek naar (preventie van) online radicalisering op een rijtje. Hierbij een aangepaste versie:

Impact
Jongeren mediawijs maken is niet de enige oplossing om online extremisme tegen te gaan, ook de snelle verwijdering van extremistische post is nodig aldus de EU. Volgens EU-commissaris Andrus Ansip (digitale markt) in de Volkskrant d.d. 3 maart jl. hebben extremistische en haatzaaiende posts vooral het eerste uur online een grote impact. Internetbedrijven als Facebook en Twitter moeten daarom dit soort berichten binnen een uur van hun site halen. De internetbedrijven doen dit al binnen 24 uur, maar het moet nog sneller aldus de EU. De EU richt zich hierbij allereerst op terroristische propaganda.

Vrijheid van mening
Brussel geeft de internetbedrijven zoals YouTube en Twitter drie maanden de tijd om vrijwillig te voldoen aan het verzoek van de EU, anders volgt er wetgeving. Burgerrechtenorganisaties als Bits of Freedom waarschuwen echter voor de negatieve gevolgen op de vrijheid van meningsuiting. De gebruikte filters en algoritmes van de internetbedrijven maken fouten omdat niet naar de context wordt gekeken. Op deze manier worden onterecht berichten verwijderd wat de vrijheid van meningsuiting in de weg staat.

« terug