Hoe veilig is internetbankieren?

5 november 2019

Stelt u zich de volgende situatie eens voor. Er meldt zich iemand aan de deur die een pakketje voor u heeft. Om dat pakketje in ontvangst te nemen, vertelt de bezorger u dat u eerst 1 euro moet pinnen. U laat zich uiteindelijk door de vlotte babbel(truc) van de bezorger overtuigen, pint 1 euro en neemt het pakketje in ontvangst. Enkele uren later komt u tot uw grote schrik tot de ontdekking dat uw bank- en spaarrekening volledig zijn leeg getrokken.   Of een ander scenario: u pint in een drukke en overvolle winkel aan de kassa en later op de markt wordt u bijna omver gelopen door een ruziŽnd stel. Een paar uur later komt u er vervolgens achter dat uw bank- en spaarrekening volledig zijn leeggehaald. Misschien fictieve scenario's voor u, maar allerminst onwerkelijk, omdat het mensen zoals u en ik wel degelijk is overkomen.

Voor alle duidelijkheid, wat is er in bovenstaande gevallen precies gebeurd? U bent in eerste instantie waarschijnlijk ten prooi gevallen aan het opslaan of afkijken van uw pincode. Daarna bent u het slachtoffer geworden van de omwisseling of diefstal van uw bankpas. In het eerste geval heeft u waarschijnlijk gepind op een nep-pinapparaat. Dit neppe pinapparaat heeft echter geen betaling uitgevoerd, maar alleen uw ingetoetste pincode nauwkeurig opgeslagen. De bezorger heeft bij het verwijderen van uw bankpas uit dit apparaat heel slinks en ongemerkt uw pas verwisseld voor een eender exemplaar van diezelfde bank. In het tweede geval heeft iemand van eerder genoemd ruziŽnd stel al in de winkel tijdens het pinnen over uw schouder heen uw pincode afgekeken. Later, op de markt tijdens de bewust door hen gecreŽerde verwarring, heeft iemand van datzelfde criminele stel vervolgens uw bankpas ontvreemd. 

Natuurlijk, u belt meteen uw bank zodra u zich bewust bent van de omwisseling of diefstal van uw bankpas. Maar dit soort internetcriminelen zijn razendsnel en vaak is het leed al geschied voordat u zich bij uw bank kan melden. Kan een dergelijk scenario zich bij alle banken voordoen, vraagt u zich nu misschien af? Het onthutsende antwoord daarop is NEE, want sommige banken zijn vanwege de inrichting van hun elektronisch bankieren hiervoor duidelijk gevoeliger dan andere. 

Onderzoekjournalist Art Huiskens onderzocht de veiligheid m.b.t. internetbankieren.

_Bankpas-en-pincode-ontvreemd-hoe-veilig-is-elektronisch-bankieren.pdf [121 kB]

Mira Media is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het onderzoek.

« terug