Jeuk op je tienerhoofd! Door selfies!

23 oktober 2017

selfiesluis

Niet alleen kinderen op de basisschool krijgen hoofdluis, ook tieners op de middelbare school. Een op de vijf middelbare scholieren heeft hoofdluis. Dit concludeerde onlangs het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit komt o.a. doordat pubers veel amicaler met elkaar omgaan. Een andere reden is het maken van selfies. Er worden bijv. veel selfies gemaakt met vriendinnen, de hoofden komen dan tegenelkaar waardoor de hoofdluizen eerder kunnen overspringen.

Het was de eerste keer dat het RIVM onderzoek deed naar hoofdluis op de middelbare school. Eerder was daar geen aanleiding toe; hoofdluis was immers een basisschoolkwaal. Een luizenkliniek met vestigingen in grote steden merkt het ook, zo liet het tv-programma Radar zien in de uitzending van 23 oktober jl.: 70% van de klanten zijn tieners, vooral meiden, en ze melden zich soms vijf à zes keer per jaar.
Hoofdluis heeft overigens niets te maken met vies of schoon haar. Hoofdluis oplopen is gewoon pech.

Hoofdluis komt nog altijd wel méér voor op de basisschool, 28 procent van deze kinderen heeft weleens hoofdluis. Op de middelbare school is dat 19 procent. Van de volwassenen heeft 11 procent soms last van de jeukende beestjes.
Het RIVM heeft op zijn website nu ook informatie voor middelbare scholieren geplaatst.
De oplossing tegen hoofdluis: 14 dagen lang vaak je haar kammen eventueel gecombineerd met een anti-hoofdluismiddel met Dimeticon.

« terug