Utrechts initiatief wint Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016

5 december 2016

oidw-prijsutrechtMet de inzending 'Gezonde Taal! voor oudere migranten' sleepten Taal doet meer, Bibliotheek Utrecht, Ladyfit en Het Begint met Taal op 29 november 2016 de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016 in de wacht. Migrantenouderen komen, ondersteund door vrijwillige taalcoaches,  met elkaar in gesprek en verbeteren zo hun taal- en gezondheidsvaardigheden. Door deze prijs kan de methode in 2017 landelijk beschikbaar worden gesteld.

Het idee won onder andere door de combinatie van taal en gezondheid, door het feit dat oudere migranten en vrijwilligers betrokken zijn bij de ontwikkeling van het materiaal en doordat de methode  landelijk toepasbaar is. Met de prijs, een waardecheque van 75.000 euro, kan het project landelijk uitgerold worden.

Inge Goorts, senior projectleider taalcoaching bij Taal doet meer, mocht tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag het idee voor de jury en de bezoekers pitchen. Ze is blij met de overwinning en trots op het project: 'Dit hadden we echt niet verwacht, de concurrentie was sterk. Maar wat een compliment! En fantastisch dat we de methode nu landelijk beschikbaar kunnen stellen.'

Kwetsbare ouderen
Veel migrantenouderen kampen met een 'dubbele kwetsbaarheid'. Zij zijn extra kwetsbaar voor gezondheidsproblemen en hebben daarnaast een taalachterstand. In de stad Utrecht wonen 26.000 laaggeletterden, waarvan naar schatting ruim 15.000 migranten met een taalachterstand en daaronder veel ouderen. In Utrecht zijn zij vooral woonachtig in de wijken Overvecht en Kanaleneiland.

Taallesbrieven en taalvrijwilligers
De initiatiefnemers van 'Gezonde Taal! voor oudere migranten' willen met een landelijke aanpak de positie van migrantenouderen versterken. Dit doen zij door vrijwilligers op te leiden om te werken met de beproefde taallesbrieven 'Gezonde Taal!'. Zij realiseren laagdrempelige themabijeenkomsten in de wijk, bijvoorbeeld in de bibliotheek. Ook organiseren ze met hen 'werkbezoeken' in de wijk, zoals rondleidingen bij gezondheidscentra of een gezamenlijk bezoek aan de apotheek.

Samenwerking
De wijkaanpak wordt in Utrecht vormgegeven door Taal doet meer, vrouwensportvereniging Ladyfit en de Bibliotheek Utrecht. Dit doen zij samen met partners in de wijk, waaronder migrantenzelforganisaties,  buurtteams en gezondheidscentra. De landelijke koepelorganisatie Het Begint met Taal draagt zorg voor het landelijk beschikbaar stellen van materialen, onder andere door webinars en een e-learningmodule te maken.
De methode 'Gezonde Taal! voor oudere migranten'is nu landelijk beschikbaar

De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is een initiatief van ZonMw en VSBfonds. Deze organisaties willen met de prijs initiatiefnemers van innovatieve ideeŽn voor betere zorg en welzijn op weg helpen. Voor de editie 2016 waren 161 ideeŽn ingestuurd. Uiteindelijk koos een vakjury twee finalisten uit de vijf genomineerde ideeŽn. Bezoekers van de Nationale Zorgvernieuwingsdag kozen de winnaar.

 

 

 

 

 

« terug