Wijkbewoner Digitaal

maart 2014

5 vragen aan

De vrijwilligers van Taal Doet Meer helpen bij taal, en nu ook met computer

taaldoetmeerc
Foto: Ebru Aydin / Firma Media

Inge Goorts is projectleider bij Taal Doet Meer, onder meer voor het project TIPTOP Taal en Taalcoach in de Bieb. Taal Doet Meer is tevens projectpartner van Mira Media in het project Digitale Leerplekken Basisvaardigheden.

1. Wat is Taal Doet Meer?
‘Taal Doet Meer is een vrijwilligersorganisatie die, met behulp van ongeveer 300 vrijwilligers, taal coachingstrajecten aanbiedt in de stad Utrecht, aan mensen voor wie Nederlands niet de eerste taal is. Dat doen we voor volwassenen, verder hebben we voor middelbare scholieren huiswerkhulp en mentortrajecten.’

2. Waarom heeft Taal Doet Meer zich aangesloten bij het project Digitale Leerplekken Basisvaardigheden en welke positie neemt ze in het project in?
‘Wij vinden het belangrijk dat mensen deel kunnen nemen aan de samenleving. Niet alleen doordat ze de taal spreken, maar ook doordat ze andere basisvaardigheden beheersen. We zien dat een deel van onze cursisten moeite heeft met het omgaan met internet en de computer, en de behoefte heeft om daarin te leren. Lees verder >>

ipadc typen-like-a-sir bruidspaarengsm
service

iPad-café in bibliotheek Vleuterweide is succes
Om de week arriveert op een vrijdagavond een vijftiental mensen met een tablet onder de arm in bibliotheek Vleuterweide. Onder de noemer ‘Mijn tablet en ik’ organiseert de bibliotheek een inloopavond voor mensen met een tablet: het iPad-café.
Lees verder >>

media & wijk

'Niet wachten tot het nieuws naar je toe komt'
Wie zijn de mensen achter de wijkwebsites Zoiszuilen.nl en Aanzetnet.nl? Benno van der Maten en Elles Rozing vertellen over het reilen en zeilen van de respectievelijke websites. Betrokkenheid en enthousiasme zorgen voor elke keer weer content voor de wijkwebsite.
Lees verder >>
column

What's up met WhatsApp?
Een bruiloft waar vooral op mobieltjes gekeken wordt, jonge kinderen die met hun speelgoed GSM allerlei snelle termen gebruiken waarover  een moeder zegt: 'Het lijkt wel alsof ze dat in de baarmoeder al leren!', gebeurtenissen die Ed Klute tot de vraag brachten: hoe sociaal is sociale media eigenlijk? Lees verder >>

interview

Professionals blijven nodig, ook bij virtuele gemeenschapsvorming

De toenemende digitalisering in de maatschappij lijkt de wereld kleiner te maken en voor iedereen toegankelijk. Maar is dat wel zo, vraagt Sandra Geelhoed zich af. Zijn social media, je iPad of een wijkwebsite altijd wel de juiste instrumenten voor informatieoverdracht of om een gemeenschap op te bouwen?
geelhoed1
Foto: Ebru Aydin / Firma Media

Sandra Geelhoed is hoofddocent Social Work aan de Hogeschool Utrecht en onderzoeker  bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie. ‘Als ik om mij heen kijk dan gebeurt er heel veel op digitaal gebied. Wijkwebsites bijvoorbeeld zijn het afgelopen 2 jaar ongelooflijk booming. Wat betekent deze digitale opkomst voor de gemeenschapsvorming? Je maakt een virtuele gemeenschap, maar het gaat ook om het steunen van een reële gemeenschap.’ De huidige netwerksamenleving en de horizontalere manieren van werken vragen om nieuwe communicatie-instrumenten, meent Geelhoed. ‘Die tools zie je nu in wijken en buurten opkomen om zelforganisatie te ondersteunen en actief burgerschap te organiseren.’
Lees verder >>

boogh2 nural
in de wijk

Burgers met hersenletsel willen ook digitaal meedoen in de samenleving
60 ŕ 70 cliënten met een niet aangeboren hersenletsel (NAH) komen dagelijks naar Boogh in Utrecht Leidsche Rijn voor  begeleiding. De digitalisering van de samenleving roept nieuwe behoeftes op bij deze cliënten. De hard- en software van computers vormen echter soms een obstakel voor de geďnteresseerde cliënten.
Lees verder >>

samenwerking

‘Mijn ouders zijn vanavond niet thuis!’- Digibete ouders raakt opvoeding kinderen
Nural Orucu is intercultureel mediacoach c.q. digitaal makelaar voor Mira Media. Allochtone ouders in het bijzonder vormen haar doelgroep. ‘Mijn taak is niet ouders te informeren hoe ze hun kinderen moeten opvoeden, maar op digitaal gebied kunnen ze onwetend zijn en dat bemoeilijkt de opvoeding.’
Lees verder >>

[[AGENDA]]

volg ons op Facebook  volg ons op Twitter


Wijkbewoner Digitaal

Disclaimer: Wijkbewoner Digitaal is een uitgave van Mira Media en wordt mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van de bibliotheek Utrecht, Dock, Erasmus plus, Oranjefonds, VSB fonds en Gemeente Utrecht.
Is uw adres door iemand anders dan uzelf in ons bestand terecht gekomen, of wenst u om een andere reden Wijkbewoner Digitaal niet langer te ontvangen? U kunt zich hier afmelden. Wilt u reageren op deze nieuwsbrief of heeft u een vraag? Neem dan contact op met Mira Media. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.