'Amsterdam Vertelt' wint cultuurprijs

1 december 2016

age_friendly_cultural_city
Het gezamenlijk project van fotografiemuseum Foam en de OBA getiteld 'Amsterdam Vertelt' heeft voor de gemeente Amsterdam de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs gewonnen. De prijs werd 23 november jl. uitgereikt door het fonds voor Cultuurparticipatie dat steden wil aanmoedigen om kunst- en cultuurbeleid voor ouderen te ontwikkelen.

Amsterdam won de prijs voor het Foam-project Twee keer kijken en het daaruit voortvloeiende project Amsterdam Vertelt, een samenwerking tussen de OBA en Foam. In deze projecten worden jonge en oude buurtbewoners aan elkaar gekoppeld, delen ze hun verhalen. Ze gaan samen onder leiding van professionele fotografen en schrijvers uit de wijk aan de slag met fotografie en verhalen. Op deze manier wordt er verbinding gemaakt tussen verschillende generaties, met vaak heel verschillende culturele achtergronden. Het tweejarige project met de OBA 'Amsterdam Vertelt' brengt deelnemers niet alleen in contact met kunst en cultuur, maar ook met hun eigen creatieve talenten, en met elkaar.

In vier Amsterdamse wijken maken buurtbewoners kennis met fotografie en schrijven: twee kunstvormen die bij uitstek geschikt zijn om verhalen te vertellen. Amsterdam Vertelt vindt plaats in de OBA-vestigingen; bekend terrein voor veel Amsterdammers. Daar start het wijkproject telkens met een reizende tentoonstelling met werken uit de collectie van Foam Fotografiemuseum Amsterdam, waarbij workshops op verschillende niveaus worden aangeboden. De deelnemers werken gedurende acht weken aan een publicatie in de vorm van een magazine.

Amsterdam Vertelt  is van start gegaan op 2 september 2016 met de tentoonstelling OBA & Foam: Lezen van Beeld. Hierin presenteert Foam een selectie foto’s uit de eigen collectie in de Centrale OBA in Amsterdam. Het project inclusief tentoonstelling reisde daarna langs OBA Reigersbos, OBA Banne, OBA Slotermeer en OBA Buitenveldert. Deelnemers kunnen zich via de OBA-vestigingen aanmelden.

Mayssa Joni, projectleider Ouderen in de Wijk, is blij met de prijs: 'We zijn nu ook in gesprek met Turkse ouderen en we hebben al een leuke bijeenkomst met Surinaamse ouderen gehad. Ze willen allemaal een vervolg en we gaan binnenkort met ze aan de slag om hun wensen en behoeften in kaart te brengen.'

 

 

« terug