’Dit is beweging zonder stekkers‚ je moet alles zelf doen!‚

13 december 2018

18dec-oidwrdamspcrHet vinden van nieuwe samenwerkingspartners is belangrijk voor Ouderen in de Wijk. Niet alleen om de ouderen te bereiken, maar ook om nieuwe activiteiten voor ze te faciliteren. In Rotterdam zocht Jolanda de Bus van Ouderen in de Wijk contact met Wilskracht Werkt en het Sport Performance Centre Rijnmond. Op 10 december organiseerden ze voor het eerst een gezamenlijke activiteit: een bewegingsles voor ouderen en minder actieven.

Wilskracht Werkt is een organisatie die mensen die niet mee kunnen in de maatschappij ondersteunt en activeert, vertelt Nellie Ehren van Wilskracht Werkt. De sociale onderneming is ontstaan uit het besef dat door de eis van zelfredzaamheid en de veranderingen in de zorg, mensen buiten boord dreigen te vallen. Wilskracht koppelt mensen die iets kunnen op het gebied van welzijn en zorg met mensen die op dit gebied iets nodig hebben. De vragen en de behoeftes van de wijkbewoners staan daarbij centraal. Aureliana Cruz van Wilskracht vertelt over het ontstaan van de ‘bewegingslessen’. ‘Hoe krijg je mensen in beweging? Niet iedereen houdt van wandelen, maar misschien wel van op bewegen op muziek?’ Het bleek een gouden formule. Oud en jong doen inmiddels mee aan de bewegingslessen in het huis van de wijk De Brink.
Maar deze maandagochtend (op 10 december) maakt de bewegingsgroep van Wilskracht in samenwerking met Ouderen in de Wijk een uitstapje naar het Sport Performance Centre Rijnmond: het eerste bewegingscentrum in Nederland.
 
Grenzen verleggen
De veteranen van de groep Annelies en Marijke (zie foto's) zijn al jarenlang vriendinnen. Annelies heeft de laatste jaren te kampen met artrose aan haar handen en met versleten knieën. Toch gaat ze elke week mee met Marijke naar De Brink om bewegingsoefeningen te doen. Annelies: ‘Ik wil een goede conditie krijgen, maar ik zie het ook als een uitstapje. Ik wil mijn grenzen verleggen. Ik doe dit nu een paar maanden in buurthuis De Brink. Daar oefen je vanuit stoelen. Na al die oefeningen merk ik toch dat het wat beter gaat met mijn uithoudingsvermogen. Eerst moest ik als ik thuiskwam rusten en ging ik naar bed. Nu kan ik nog dingen doen als ik thuiskom.’ Marijke komt ook voor haar conditie naar de bewegingsles. ‘Maar ik doe dit ook om weer met andere mensen in contact te komen. Via Wilskracht waren wij uitgenodigd om bewegingsoefeningen in De Brink te doen en nu zijn we hier uitgenodigd!’

Geen stekkers!
Deze week bewegen Annelies en Marijke dus in het Sport Performance Centre Rijnmond (SPCR) onder leiding van sportdocent en voedingsdeskundige Anoushka van SPCR: ‘Dit is geen sportschool met allemaal knopjes; dit is beweging zonder stekkers. Je moet alles zelf doen!’ De minder mobiele deelnemers zijn door Wilskracht met een busje gebracht. De kennismakingsles in dit nieuw complex wordt gekoppeld aan informatie over Ouderen in de Wijk en eindigt met een lunch gezamenlijk aangeboden door Wilskracht en Ouderen in de Wijk. Na de lunch worden de deelnemers weer met het busje teruggebracht naar De Brink.
18dec-oidwmenannelies
Maarten Stiggelbout van Sport Performance Centre Rijnmond, benadrukt nog een keer: ‘Wij zijn geen fitnesscentrum, maar een bewegingscentrum. Kiki Bertens (tennisspeelster) traint hier regelmatig! Wij bieden veel bewegingsactiviteiten voor verschillende groepen, ook voor ouderen en op locaties. Dit zou ook de bibliotheek kunnen zijn.' Wat belangrijk is voor de zelfredzaamheid van o.m. de ouderen is de knijpkracht in je handen, vertelt Maarten. 'Mensen moeten boodschappen kunnen doen, schoonmaken, zichzelf omhoog kunnen trekken. De knijpkracht is belangrijk om jezelf in balans te houden. Dit kun je met bewegingsactiviteiten oefenen. Beschik je over handknijpkracht dan betekent dit dat je jezelf meer kunt onderhouden en dat verbetert de kwaliteit van leven.'

Rollatorrace
Jolanda de Bus van OidW ziet overeenkomsten met de doelen van het Sport Performance Centre Rijnmond en van Wilskracht: ‘Zelfredzaamheid en zelfstandigheid is ook wat Ouderen in de Wijk bevordert.’ Ze droomt hardop: ‘Mijn droom is een sportdag voor ouderen. Een rollatorrace bijvoorbeeld.’ Maarten en Nellie knikken enthousiast. Nellie: ‘We kunnen elkaar als organisaties versterken.’ De agenda’s worden getrokken om samen om de tafel te gaan zitten voor een bijzonder gezamenlijk aanbod volgend jaar voor de ouderen in Feyenoord.
 

« terug