Door de vergrijzing wordt eenzaamheid een groter thema

9 december 2017

17decoidw-zilverlijn
Het Nationaal Ouderenfonds begon 80 jaar geleden als een vrijwilligersorganisatie en is inmiddels een professionele organisatie die samenwerkt met vrijwilligers, organisaties en bedrijven. Financierde het Ouderenfonds in het begin projecten, sinds 2000 voert het goede doel zelf projecten uit zoals de BoodschappenPlusBus, OldStars/wandelvoetbal, de Zilverlijn. Sindsdien  richt het fonds zich ook op (het voorkomen van) eenzaamheid bij ouderen en de zelfredzaamheid van ouderen.

'We hebben met een vergrijzing te maken van de Nederlandse bevolking waardoor eenzaamheid een groter thema wordt. We bieden verschillende diensten aan om eenzaamheid en kwetsbaarheid onder ouderen aan te pakken. Ook proberen we het taboe rondom eenzaamheid te doorbreken. Bijvoorbeeld met het tv-programma Geer & Goor ', vertelt  Milou Oomens van het Ouderenfonds.
Sinds 2000 heeft het Ouderenfonds specifiek aandacht voor eenzaamheid onder ouderen en zelfredzaamheid. Meer dan 1 miljoen ouderen voelen zich in Nederland eenzaam, licht Oomens toe.

Empoweren
Het Nationaal Ouderenfonds biedt uiteenlopende diensten zoals de BoodschappenPlusBus, de Zilverlijn, Samen Breien, uitjes en georganiseerde vakanties. Ook in de Bibliotheek Rotterdam breien trouwens ouderen voor het goede doel. De BoodschappenPlusBus stelt ouderen in staat om toch nog 17dec-boodschappenpusbuszelf boodschappen te doen of om mee te gaan met een uitje en anderen te ontmoeten. Oomens: 'Bijdragen aan de mobiliteit van ouderen valt onder het empoweren en het bijdragen aan de zelfredzaamheid van ouderen.' In Nederland rijden 80 BoodschappenPlusBussen rond. Vooral de stranduitjes zijn populair, maar bezoekjes aan de Orchideeën Hoeve en FC Utrecht zijn eveneens in trek.

Net als voor Ouderen in de Wijk is voor het Ouderenfonds het bereiken van de kwetsbare ouderen een 'uitdaging'. Oomens: 'Het gaat bij eenzaamheid vaak om een oudere die niet meer meedoet aan de maatschappij. Hoe bereik je die? Het fonds werkt hiervoor samen met verschillende organisaties die in contact staan met deze doelgroep. Denk aan hulpmiddelenleveranciers of winkels voor gehoorproblemen. 'Wij zoeken de samenwerking op en kijken hoe we elkaar kunnen versterken.'

Wandelvoetbal
Het voorkomen van eenzaamheid heeft de aandacht van het Ouderenfonds. Het fonds voert in dat verband het project OldStars uit: wandelvoetbal voor 60-plussers. De ouderen spelen met zes tegen zes, zonder keeper en op een klein veld. Oomens: 'Bewegen is goed voor de gezondheid. OldStars is daarbij gezellig en draagt bij aan het opbouwen van een sociaal netwerk.'
In OldStars werkt het fonds samen met allerlei partners als de Eredivisie, de KNVB, Menzis en van Boxtel hoorwinkels. Deelnemers aan OldStars krijgen bijvoorbeeld een gratis gehoortest en in de winkels liggen flyers over OldStars.

Een gezellig praatje
De Zilverlijn is een andere populaire dienst die het fonds ouderen biedt. Het is een belservice voor ouderen die behoefte hebben aan een praatje. Het is een laagdrempelige dienst: het is gratis en ouderen hoeven er de deur niet voor uit. Louise Teerink is projectmedewerker van de Zilverlijn. De senioren melden zich aan bij het Ouderenfonds via een 'warm contact', de hulp in de huishouding, de buren of de samenwerkende organisaties. 'De Zilverlijn draait om het verlichten van eenzaamheid. 17decoidw-kaderouderenfondsVrijwilligers bellen vanuit het eigen huis of het kantoor van het Ouderenfonds ouderen wekelijks op een vaste tijd op, al naar gelang hun behoefte. Ouderen kunnen hun hart luchten, maar ze kunnen ook gewoon voor de gezelligheid met iemand praten. Het is geen eenrichtingsverkeer.' 
Het gesprek duurt ongeveer 20 minuten en vindt plaats via een beveiligde lijn. De (getrainde) vrijwilligers zien in verband met de privacy van de oudere evenmin het telefoonnummer. Teerink benadrukt dat de vrijwilligers geen hulpverleners zijn. Ze hebben wel een signaleringsfunctie, maar voor gecompliceerde zaken wordt er doorverwezen naar de Ouderenombudsman van het Ouderenfonds. Deze adviseert ouderen en organisaties bij vragen over wonen, welzijn, zorg en vervoer.

Stil in huis
De Zilverlijn bereikt circa 700 ouderen. Ook bij deze dienst speelt: Hoe bereik je de oudere die gebaat zouden zijn bij deze telefoondienst? Teerink: 'Het is lastig om kwetsbare ouderen voorbij de voordeur te bereiken. Via zorg- en welzijnsinstellingen en gemeenten proberen we deze groep te bereiken.' De meeste ouderen die gebeld worden zijn 65+. De oudste oudere is 99 jaar, hoewel in principe de illustratie-eenzaamheidZilverlijn voor iedereen bedoeld is. Het zijn overwegend vrouwen die opgebeld worden. Zoals Lydia. Lydia is al 20 jaar alleen. 'Er kwam een besef over me heen dat ik gewoon totaal alleen was. Dat vond ik onverdraaglijk. En ik vind het nog steeds heel moeilijk. Je hebt iets leuks meegemaakt, je komt thuis en dan is er niemand aan wie je het kan vertellen.' Lydia wordt een keer per week gebeld. 'Het is heel prettig dat je even een half uurtje met iemand praat. Iedereen heeft dat nodig, om even de dingen te vertellen die je bezighouden.'
Frans (67 jaar) wordt sinds een paar maanden gebeld door de Zilverlijn. 'Het is zo stil in huis. Er gaan soms dagen voorbij dat ik niemand spreek, op de caissière na als ik mijn boodschappen afreken. Ik mis het contact. Daarom kijk ik elke keer uit naar het telefoontje van de Zilverlijn. Het is echt verfrissend dat je een enthousiast iemand aan de lijn krijgt en echt je hart kunt luchten.'

Kerstkaartactie
De feestdagen staan voor de deur. Vaak worden die met familie en vrienden gevierd. Dit gaat niet altijd op voor ouderen. Voor hen organiseert het Ouderenfonds samen met PostNL en Kidsweek de jaarlijkse Kerstkaartenactie. Scholen én Nederlanders worden opgeroepen om kerstkaarten te schrijven. Het Ouderenfonds verspreid de kerstkaarten met hulp van zorginstellingen onder de ouderen.
De behoefte van ouderen blijkt overigens zeer basaal. In bijvoorbeeld 'Ouderenfonds Match' worden vrijwilligers aan ouderen gekoppeld om hun wensen te vervullen: 90% van de ouderen blijkt 'het drinken van een kopje koffie met iemand' te wensen. Zo eenvoudig kan het zijn, weten Oomens en Teerink.

Meer weten of aanmelden voor de Zilverlijn? Kijk op www.ouderenfonds.nl of bel 0800-1325 (gratis)

 

 

 

« terug