Edith (79): 'Waarom moet je bang zijn voor een tablet?'

17 september 2018

18septoidw-edith1Edith Stoffer (79) was op Curaçao als jonge vrouw actief in verenigingen. Ze was zelfs voorzitter van een dansvereniging. Ze is nog altijd actief ondanks dat ze nu steunkousen draagt. Ze zingt, speelt keyboards, bezoekt Surinaamse en Antilliaanse verenigingen of het woonzorgcentrum/buurthuis Jonker Frans in Den Haag. Ze vindt het leuk om iets te leren. Daarom had zij zich opgegeven voor de tabletcursus in Bibliotheek Segbroek in Den Haag.

'Ik ga veel de deur uit. Ik blijf niet thuis achter de geraniums zitten. Dat kan ik niet', vertelt Edith. 'Je moet uitkijken naar de mogelijkheden die er zijn.' Bijna elke dag heeft Edith wel een plan zoals 's maandags naar de bingo. 'In het buurthuis had ik afgelopen maandag met bingo bodylotion gewonnen. Ik heb nogal een harde stem, dus iedereen schrok toen ik "bingo" riep. Dinsdags ga ik vaak naar Jonker Frans. 's Woensdags ga ik naar een Surinaamse damesvereniging. Vrijdag naar een Curaçaose vereniging. Donderdag is mijn vrije dag.
'Je moet ook je best doen om te blijven leren. Ik vind het leuk om iets te leren. Ik zag de folder; elke maandag een tabletcursus in de bibliotheek. Ik weet nu hoe het werkt, maar ik wil nog een cursus gaan doen. In het begin is het een beetje eng omdat je het niet gewend bent, al die knopjes. Ik was niet bang, waarvoor en waarom? Je moet er gewoon aan wennen. Ik wil de tablet gebruiken om te communiceren met mijn zoon op Curaçao. Ik doe dat nu nog via mijn dochter. De communicatiemogelijkheden van deze tijd zijn anders dan vroeger. Je hebt meer mogelijkheden om elkaar te zien in plaats ervan naartoe te gaan.'

Chandra (68): 'Op Youtube kijk ik Bollywood-films'

18septoidw-chandra1Ouderdom komt met gebreken ervaart Chandra Jawalapersad (73). Vroeger werkte ze in de thuiszorg, maar nu krijgt ze zelf hulp van thuiszorg, vertelt ze. De laatste tijd kampt Chandra met pijn in haar arm. Ze baalt.  Want ze is echt een levensgenieter. Ze houdt van dingen doen: fietsen, zwemmen, yogales. Daarom ging ze ook op een tabletcursus. Ook al gaat het wat slechter met haar gezond, Chandra probeert actief te blijven. 'Ik hou van het leven'.

'Ik ging samen met vrienden naar de tabletcursus. Alles moet immers tegenwoordig op de computer. Het was soms moeilijk te onthouden. De informatie moet daarom vaak herhaald worden. Als je jong bent, leer je meer spelenderwijs. Jong geleerd, oud gedaan! 
Ik kijk graag Bollywoodfilms op YouTube. Op YouTube vind je ook stukjes over Suriname. Je kunt heel veel leuke spelletjes doen op de tablet zoals Candycrush. Dat vind ik leuk. Ik zat op sukkel-level. Dat is nog niet zo'n hoog niveau. Mijn tablet doet het nu niet. Mijn kleinzoon kijkt ernaar. Ik doe nu dingen op de smartphone. Dat is ook leuk!'
foto's: Susanne Lolkema

« terug