Sieraden maken in de bibliotheek

11 oktober 2016

okto-gonnyenmarry

Marry Mertens (70) en Gonny Looyen (70) zijn twee vriendinnen die in de buurt van de bibliotheek Escamp wonen. Ze kennen elkaar via de 'ontmoetingsclub'. Ze volgen voor het eerst een activiteit in de bibliotheek: de workshop 'Sieraden maken 65+'. Marry: 'Dit is ontzettend leuk. Het kost maar 2 en je krijgt de spullen n gratis een kopje koffie! Waarom zou je dan alleen thuis blijven zitten!'

Marry is al lange tijd alleenstaande, gescheiden en haar zoon is al lang het huis uit. Ze is pas door een lijst van het Ouderenfonds op de hoogte geraakt van wat Den Haag haar als oudere allemaal te bieden heeft. Gonny raakte op de hoogte van de workshop in de bibliotheek via een klein berichtje in de Posthoorn. 'Jullie moeten meer reclame maken!' zegt Gon tegen Karlijn Ernst van de bibliotheek. Marry: 'Waarom is dit niet bekend?!'
De workshop wordt georganiseerd door het Koorenhuis en Florence - zorg met respect, en wordt op uitnodiging van Karlijn deze keer in de bibliotheek in Escamp gegeven. Het is een manier om met ouderen in contact te komen, legt Karlijn uit.

Ambassadeurs
'Het Koorenhuis, Florence, wij willen allemaal hetzelfde: ouderen bereiken. Daarnaast willen wij als bibliotheek ook een kwalitatief hoge activiteit aanbieden en dat doet het Koorenhuis. Deze groep ouderen is echter al actief. Wij willen nu kijken of ze als ambassadeurs voor Ouderen in de Wijk zouden kunnen gaan optreden.' Na de workshop zal Karlijn, zonder vooralsnog expliciete verwijzing naar het project Ouderen in de Wijk, in het kort iets vertellen over wat de bibliotheek ouderen kan bieden. Ze wil de aanpak laagdrempelig houden en de ouderen niet afschrikken.

Picasso
Gonny blijkt over onvermoede talenten te beschikken: ze schildert la Picasso en Kandinsky, maakt sieraden van fietsbanden en espresso-cups of handtassen van vuilniszakken. Ze exposeert regelmatig. Op het moment heeft ze een expositie van haar werk in Hoek van Holland. Terwijl ze een oud koekblikje handig in kleine stukjes aan het knippen is met een ijzertang, vertelt ze waar die creativiteit vandaan komt: 'Niet van mijn moeder, maar van mijn vader. Hij was kleermaker. In zijn atelier was ik altijd aan het knutselen en geregeld knutselden we samen. En dat doe ik tot op de dag van vandaag. Als mijn kleinkinderen komen vragen ze bijna gelijk: 'Oma wanneer gaan we knutselen?'

Donald Duck
Klara Paternotte (42) is de bezielende workshopleider. Gepakt en gezakt arriveert ze met ijzerdraad, oude Donald Ducks en andere oude tijdschriften, oude blikken, scharen, lijm etc. Uit de tijdschriften worden kleurige bladzijdes gescheurd die vervolgens weer in smalle reepjes worden gesneden. Vervolgens worden ze opgerold en gelijmd; zo ontstaan kraaltjes van papier. Hiermee kunnen de cursisten armbandjes of kettinkjes maken. De sieraden die Klara zelf heeft gemaakt liggen ook op tafel en dienen ter inspiratie. Klara is in Tsjechi geboren en deed daar een edelsmidopleiding. In Nederland volgde ze diverse kunstopleidingen. Op het moment studeert ze voor docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Klara: 'Deze workshop kunnen ouderen zittend doen. We praten ondertussen, drinken koffie.' Het is een kleine hechte groep. Klara verrast Gonny met een grote bos bloemen ter ere van haar verjaardag. Gonny glundert en pakt uit haar tas een zelfgemaakte cake en deelt uit.
okt-denhaag16
Wat Gonny wel van het hart moet, is dat er nog maar zo weinig 'blanken' in haar buurt wonen. 'Allochtonen komen ook niet hun huis uit. Je kunt niet met ze praten want ze verstaan het Nederlands niet. En waarom doen ze nooit mee aan activiteiten?' 'Misschien kunnen ze niet lezen of begrijpen ze de teksten niet', oppert Karlijn. Dan stapt de Hindoestaanse Rita Boerga (63) binnen. Op de iPad-cursus die ze ook bij de bibliotheek volgt, hoorde ze van deze workshop. 'Mijn man gaat drie keer per week naar fitness. Hij is nu ook weg. Ik dacht: dan kan ik mooi hiernaartoe!' Ze ziet al snel op de tafel een ketting met lichtblauwe, lichtgroene en lichtgrijze papieren kraaltjes. Die wil ze namaken.

Gastvrouw
Marry vindt het wel leuk dat de workshop voor deze keer in de bibliotheek gehouden wordt. 'Ik hoorde ook dat er een ouderenmiddag is. En ze doen hier ook veel voor kinderen.' Klara herinnert de dames eraan dat vanwege de herfstvakantie de volgende week er geen workshop is. Gastvrouw Jessica van der Velde speelt hierop in door de dames voor te stellen om dan in de bibliotheek samen te komen. Marry kijkt Gonny vragend aan. Gonny vindt het een goed idee: 'Boeken genoeg om papier uit te scheuren!' Na overleg wordt besloten dat de dames alvast bladzijdes 'vooruit' gaan scheuren die ze de volgende week dan meenemen naar de bibliotheek en Klara laat wat van haar knutselspullen achter. 

De vol met kleurige sieraden en materiaal bezaaide tafel trekt de aandacht in de bibliotheek. Ook van een andere 70-jarige dame. Karlijn raakt in gesprek met haar en ze blijkt een bijzonder actieve spilfiguur te zijn in een netwerk van actieve ouderen. Binnenkort start ze met een cursus Buitenlands koken. Karlijn heeft met haar afgesproken dat ze daar bij zal zijn. Gonny heeft ondertussen verder het blikje gesloopt en er liggen nu vijf kleine mooie gelijkvormige ijzeren plaatjes waar ze een armband van gaat maken.  

 

                          

« terug