Media en zwarte Afrikanen

Een onderzoek naar het mediagebruik van de Franstalige zwarte Afrikanen van Brussel en de situatie van ĎAfrikaanse mediaí in Brussel en in Antwerpen.

Naar welke radiozenders luisteren zwarte Afrikanen? Welke televisieprogrammaís bekijken Afrikaanse mannen en vrouwen? Lezen Belgische Afrikanen dezelfde kranten als Belgen? Wat is het meest gelezen tijdschrift of het hoogst gewaardeerde medium bij de zwarte Afrikaanse gemeenschap? Wat verwachten deze bevolkingsgroepen van media? Dit onderzoek beantwoordt deze en andere gelijksoortige vragen.

Door middel van een kwantitatief survey is een overzicht verkregen van het mediagebruik van zwarte Belgische Afrikanen. Zoín 200 respondenten van Afrikaanse origine in de leeftijd van 15-54 jaar zijn ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt dat BelgiŽ, in vergelijking met Groot-BrittanniŽ en Nederland, ver achter blijft in de representativiteit van etnische minderheden in de media. Een grote meerderheid van de zwarte Afrikanen (87%) vindt dat hun zichtbaarheid slecht is op de Belgische televisie. Net als andere allochtonen komen mensen uit Afrikaanse gemeenschap meer aan bod op een negatieve manier. Zwarte Afrikanen in BelgiŽ zouden ook graag meer Afrikaanse programmaís op de radio en  televisie zien.

Francis Wilanga-Ebokwe
Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde
Opleiding Communicatiebeheer
Katholieke Hogeschool Mechelen
Begeleider: Flip Voets
Juni 2005

Mediagebruik Afrikanen.pdf
[462 KB]
Download hier de scriptie 'Media en zwarte Afrikanen' als PDF-bestand

« terug