Chinese ouderen aan de tablet

12 oktober 2018

18oktwd-chinstelDertien Chinese ouderen vulden het lokaal in buurtcentrum Oase in Zuilen. En nog een andere groep wachtte beneden in de andere zaal. Ze zijn net klaar met Tai-Chi en zijn nu nieuwsgierig naar de tabletintroductieles die Mira Media geeft in het kader van het project Ouderen in de Wijk. Enthousiast photoshoppen zij zichzelf, maar ook koning Willem-Alexander op de Chinese Muur.

Foo Chin Poon (65) woont sinds 1973 in Nederland en werkte in een restaurant en in een fabriek in Utrecht. Hij heeft al een paar jaar een tablet. 'Ik volg Chinees nieuws, ik kijk Chinese films en ik internetbankier. Maar dat doe ik wel als mijn zoon erbij is. Ik denk dat ik wel drie uur per dag bezig ben op de tablet! De tablet is makkelijk in het gebruik.' Maar photoshoppen kon Foo Chin Poon nog niet, dus dat wil hij wel leren, en dat lukt al aardig. Hij heeft zijn Chinese buurvrouw die naast hem zit, op de Chinese Muur gephotoshopt. Nee, zij heeft de Chinese Muur nog nooit bezocht, dus dit is wel erg leuk, vertelt ze. De Chinese dames swipen zonder vrees over de tablet. De meesten blijken een iPad thuis te hebben, maar ze gebruiken hem net als meneer Foo vooral recreatief: voor nieuws, films of skypen. Meneer Foo wil graag de tabletcursus volgen: 'Ik wil niet de hele tijd mijn kinderen om hulp vragen.' Dat is ook de reden waarom de andere ouderen graag mee willen doen aan de cursus: onafhankelijkheid.
18oktoidwenwd-spyrosenchinoud
Ednie Cheung is voorzitter van 't Zonnetje, een centrum voor de sociale participatie voor Chinezen in Utrecht. 't Zonnetje heeft 200 leden en organiseert uiteenlopende activiteiten: van voorlichting tot een film met Chinese opera. Cheung is heel erg blij met het aanbod van de tabletcursus. 'De Chinese ouderen skypen en appen wel, maar verder doen ze er niet veel mee. De uitleg van hun kinderen gaat vaak ook te snel. En dan heb je de technische woorden nog. Maar internetbankieren wordt steeds belangrijker. En dat durven de ouderen nog niet altijd. Ze wachten totdat hun kinderen er zijn. Als ze meer weten, meer leren, dan durven ze ook meer dingen te doen op de tablet.'

Opvallend is dat veel Chinese ouderen een iPad hebben. Cheung heeft daar wel verklaringen voor. Ze somt op: op de iPad zijn al veel apps gedownload, de beveiliging is goed en de iPad is makkelijk hanteerbaar voor de senioren. Cheung benadrukt nog een keer hoe fijn ze het vindt dat er een tabletcursus komt voor deze ouderen. 'Het past precies in onze visie van participatie en zelfredzaamheid. Ze gaan met de tabletcursus nieuwe dingen leren. Zo kunnen zij zelfstandig verder gaan met hun leven en doen zij meer kennis op. Dat proberen wij als organisatie ook door te geven.' Meneer Foo en zijn vrouw zijn erg enthousiast over de introductieles. Ze willen zeker meedoen aan de cursus, maar eerst gaan ze beiden naar Hong Kong: op vakantie. Hun plaats zal snel worden opgevuld door andere Chinese ouderen, want er is een vraag genoeg, in deze groep, maar ook in de groep op de begane grond van het buurthus die niet meer in het lokaal konden en daarom wachten op een nieuwe afspraak voor de introductieles..

 

  

 

« terug