Cybervaders uit Kanaleneiland geven NOS tips

24 maart 2019

19maart-cybervadersnosTien cybervaders uit Kanaleneiland togen naar Hilversum om bij de NOS op bezoek te gaan. Het was de afsluiting van een traject dat in 2017 begon in huiskamer Hart van Noord. Na een training mediaopvoeding, de certificaatuitreiking door wethouder Paulus Jansen, en de voorlichtingsbijeenkomsten voor drie leeftijdsgroepen, was het tijd om naar het hoofdkwartier van het nieuws in Nederland te gaan.

El Bakey Aissaoui, sociaal makelaar bij DOCK (voorheen Doenja), begeleidde de groep enthousiaste vaders vanaf het begin. Het idee om naar de NOS te gaan kwam vanuit hun coach Mustapha Esadik en werd voorgelegd aan de hele groep. De cybervaders vonden het een goed idee omdat ze benieuwd waren hoe het nieuws achter de schermen gemaakt wordt: op tv, de radio en op internet. Ze werden op hun wenken bediend door een uitgebreide rondleiding door de verschillende afdelingen van de NOS. NOS-medewerkers legden uit hoe ze het publiek probeerden te bereiken via de diverse media en de sociale media.
Een andere belangrijke reden voor het NOS-bezoek was dat de cybervaders vinden dat vooral slecht nieuws over Kanaleneiland de aandacht krijgt, vertelt El Bakey. Het was een leuke en een spannende ontmoeting tussen twee NOS-hoofdredacteuren, -bureauredacteuren en de cybervaders. 'Bij de NOS gingen ze ervan uit dat ze traditionele buurtvaders op bezoek kregen en dat ze niets weten. Maar dit zijn cybervaders. Deze vaders volgen het nieuws. Ze kijken naar het NOS-journaal, andere nieuwskanalen en luisteren radio 1. Ze zien de NOS als een betrouwbare nieuwsbron. Het werd een pittig- en leerzaam gesprek over de berichtgeving van de NOS.'

Berichtgeving NOS
De NOS is een omroep voor iedereen, stelden de cybervaders, maar ze herkennen zich niet altijd in het nieuws. De NOS loopt soms achter de feiten aan. Als voorbeeld noemen ze de afgelopen incidenten in Kanaleneiland tijdens Oud en Nieuw. 'Als jullie ons hadden gebeld, was het nieuws accurater geweest', zeiden de cybervaders. Ook de eenzijdige focus op Marokkaanse Nederlanders valt de cybervaders op. Door alleen maar negatief over deze groep te berichten, ontstaat een beperkt beeld, vinden ze. Die eenzijdige berichtgeving geldt ook voor Kanaleneiland. 'De onderwerpen gaan vaak over veiligheid, terwijl er ook veel positieve initiatieven in Kanaleneiland gebeuren en deze krijgen nooit de nodige aandacht. Ook het cybervadertraject is een mooi onderwerp dat anderen kan inspireren en aandacht geeft aan mediawijsheid. Maar ja; goed nieuws, is geen nieuws.'
De cybervaders vroegen zich ook af waarom er geen Marokko-correspondent is, terwijl er wel een Turkije-correspondent is. De Marokkaanse gemeenschap is immers een van de grootste migrantengroepen in Nederland en heeft recht op het volgen van nieuws uit de vaderland via de publiekomroep die gefinancierd wordt uit ons belastinggeld. En er gebeurt veel in Noord-Afrika, is de redenatie van de cybervaders. Waarom geen Noord-Afrika correspondent? De NOS zet freelancers in, en journalisten worden er geweigerd was het onbevredigende antwoord. 'In Turkije worden toch ook journalisten geweigerd?', reageerden de cybervaders.
19maart-cybervadersennospersNieuwe contacten
Ondanks het pittige gesprek vonden de NOS-medewerkers het bezoek van de cybervaders verfrissend. El Bakey: 'Ze vonden het leuk een ander geluid te horen'. De cybervaders hebben ook concrete resultaten bereikt: de NOS zal, waar nodig, aandacht besteden aan de positieve initiatieven die in Kanaleneiland plaatsvinden. Ook hebben sommige cybervaders hun telefoonnummers achtergelaten zodat ze gebeld kunnen worden als er iets in Kanaleneiland gebeurt.
Het was een lange en intensieve dag, aldus El Bakey, maar vruchtbaar. De cybervaders van Kanaleneiland staan echter niet stil. Ze hebben hun blik al op een volgende activiteit gericht. Ze willen hun kennis nu op scholen verspreiden en proberen om de moeders meer te bereiken. Binnenkort start een cybermoedertraject in Kanaleneiland.

« terug