'Wil je geen zeemeermin zien‚ dan geef je dat aan'

20 november 2018

18nov-chezenricco
10 leerlingen van de Prinses Margriet school en De Cirkel volgen zes wekenlang het keuzevak mediawijsheid in Bibliotheek Zuilen. Bij elk nieuw thema gaan ze ook zelf aan de slag met media. Zo was vorige week nepnieuws het onderwerp. De jongeren leefden zich helemaal uit met photoshop of het maken van een nepprofiel. Ricco en Chez photoshopten vier foto's in een spannende actiefoto. Deze week gaat het over veilig met je privégegevens omgaan. Maar de meiden zijn in het begin van de les vooral bezig met het knalroze fluffy slijm.

De kinderen krijgen een video te zien waarop een wit geklede man met onbekende mensen spreekt, maar toch alles van ze weet. Tegen de een zegt hij  'u heeft een gescheurde spier', tegen de ander: 'U staat negatief op uw bankrekening'. En het klopt allemaal! De mensen zijn heel verbaasd. Hoe weet hij dat? 'Hij is een magiër!' roept een meisje. 'Nee, het kan gewoon niet echt zijn', zegt Numidia. Misschien is hij een stalker?
Jurjen Dijkstra van JeWeetZelf/Mira Media vraagt de jongeren of ze Facebook hebben, Instagram, Snapchat? Ze steken telkens allemaal hun vinger op. 'Ja, wie niet? Iedereen heeft dat', reageert een meisje. Heel je leven staat online door de sociale media, onthult Jurjen. Mensen delen vaak hun 18nov-cirkelleerlingenpersoonlijke gegevens op internet of delen filmpjes. Daardoor wist de man in het wit zoveel van die onbekende mensen.

Jurjen stelt de jongeren vervolgens vragen. Wat zijn persoonlijke gegevens? Wat gaan mensen met je adres doen? 'Inbreken', antwoordt een meisje snel. En is Facebook, Instagram gratis? Volgens de jongeren wel. 'Ik accepteer iedereen op Facebook. Ook al ken ik die persoon niet', zegt een meisje. Jurjen legt uit dat de bedrijven de persoonlijke gegevens verkopen aan reclamebedrijven. 'Je krijgt dan gerichte reclame.' Ja, herinnert een meisje: 'Ik heb dat op het Jeugdjournaal gezien.' Als je op een site komt, krijg je ook eerst allerlei vragen over bijv. cookies, legt Jurjen uit: dat is ook informatie. 'Ja, man, je moet altijd alles accepteren', weet Ricco (11).

Zuid-Afrika en Londen
De jongeren buigen zich in groepjes over de vraag hoe je je gegevens kunt beschermen. Ze komen met allerlei oplossing van een nepaccount maken tot een locatiefunctie uitschakelen via de instellingen, van checken of de app betrouwbaar is tot aangeven welke meldingen je wel of niet wilt hebben. 'Wil je bijvoorbeeld geen zeemeermin zien, dan kan je dat ook aangeven', vertelt een meisje. 'Je kunt ook tv gaan kijken in plaats van alleen maar op je mobiel kijken ', zegt Yassin (10). Yassin wordt opeens uit Zuid-Afrika gebeld. Hij kijkt verbaasd. Wie is dat nu? Ja, zegt een ander meisje, ik ben een keer uit Londen gebeld. Pas op dat je niet overal je telefoonnummer doorgeeft, waarschuwt Jurjen.

De jongeren gaan in groepjes uiteen en gaan een video maken waarin ze hun tips om je gegevens te beschermen vertellen. Ze zijn er serieus mee bezig. Ricco en Chez hebben een mooie achtergrond in de bibliotheek uitgezocht voor hun filmpje. Ricco wil zijn tips uit het hoofd opzeggen, maar dat lukt niet gelijk. De meidengroepjes zijn druk, maar krijgen hun tips toch snel op het filmpje.
18nov-k3coliblite(1)
Marvel-helden en K3
'De jongeren hebben een duidelijke mening over mediawijsheid, alleen weten ze nog niet hoe ze daar wat aan kunnen doen', vertelt Jurjen. 'De leidraad van de lessen is dat ze eerst informatie krijgen en dan gaan ze zelf uitvoeren. Ze weten bijvoorbeeld dat er nepnieuws is en dat ze voorzichtig moeten zijn met persoonlijke gegevens delen. Dan gaan ze zelf op ontdekking in de vorm van een tutorial-video; een video met tips.' In de eerste les leerden de jongeren de basis van het filmen en fotograferen. In de vervolglessen worden de verschillende thema's aangeboord.
De les over het maken van nepnieuws vonden de jongeren heel leuk vertellen ze. De meisjes hebben hun hoofden met een 3D-bril gephotoshopt op de K3-meidengroep, en Yassin en Imran (11) hadden veel plezier met het photoshoppen van hun hoofd op hun Marvel-helden. Ricco en Chez laten zien hoe ze vier foto's hebben gephotoshopt tot een actiefoto. Ricco: 'We hebben heel veel geleerd van de lessen.'
De lessen worden in het kader van het Coliblite-project gegeven.

 

« terug