Ouderen in de Wijk

NIEUWSBRIEF

juli17-buitenveldert juli17-oase
Amsterdam

Ook in Buitenveldert wonen kwetsbare ouderen

Op 1 juni sloot OBA Buitenveldert zich, na Molenwijk, Banne en Spaarndammerbuurt, aan bij het project Ouderen in de Wijk. Directeur Martin Berendse van de OBA opende de feestelijke ochtend aan het Westwijkplein met de vaststelling dat elke bibliotheek een eigen kleur heeft. De OBA in IJburg draait om kinderwagens, de OBA in Buitenveldert rond 'rollators en ander rollend materieel'.
lees meer
Utrecht

Eenzaamheid, een taboeonderwerp onder migranten ouderen

Op 6 juli vond in buurtcentrum Oase de werkconferentie Kleurrijk Ontmoeten plaats: ouderen en professionals ontmoeten elkaar rond het thema eenzaamheid. Migranten ouderen blijken eenzaamheid ieder op hun eigen manier te beleven. Trots en schaamte spelen daarbij een rol. Hoe kunnen professionals en vrijwilligers ouderen hierbij het beste helpen en ondersteunen?
lees meer
juli17-kunstinrdam jul17-pep
Rotterdam

Kunstproject Ouderen in Bibliotheek Vreewijk

Ouderen in de Wijk in Rotterdam is altijd op zoek naar samenwerkingspartners. DOCK Rotterdam in de persoon van Anne-Marie Vermaat meldde zichzelf met een vraag voor haar kunstproject voor ouderen: Kunnen we het kunstproject voor ouderen in de bibliotheek houden? Het leidde ertoe dat acht ouderen elke dinsdagmiddag in de bibliotheek onder leiding van een kunstenaar en een vrijwilliger creatief aan de slag gingen. lees meer

Den Haag

Sociaal isolement is meetbaar, eenzaamheid is een gevoel

Om de juiste oplossing te kunnen bieden, moeten professionals en vrijwilligers onderscheid maken tussen sociaal isolement en eenzaamheid. In Den Haag leeft 14% in isolement, waarvan 28% van migrantenafkomst. Wat zijn de risicofactoren en welke oplossingen zijn er? Om eerder sociaal isolement te kunnen signaleren is samenwerking met wijkorganisaties en signaleerders van belang. lees meer
juli17-coverscp juli17-noom1
onderzoek

Oud worden in Nederland

Het aantal kwetsbare ouderen neemt toe. Nu daarbij steeds meer ouderen zelfstandig wonen met minder professionele ondersteuning, wordt de buurt steeds belangrijker voor hun kwaliteit van leven. Veel ouderen hebben er relaties die ver teruggaan, maken gebruik van publieke voorzieningen en in steeds meer buurten bestaan vrijwilligersinitiatieven voor ouderen. Buurten kunnen zo een positieve bijdrage leveren aan de levens van de ouderen die er wonen. Dit blijkt uit het recent verschenen SCP-rapport Oud worden in Nederland.
lees meer
Utrecht

Grapefruit gaat niet goed samen met medicijnen

Het Netwerk Utrecht Zorg Ouderen (NUZO) wil ondersteuning bieden aan ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en zo prettig mogelijk te kunnen functioneren in hun eigen omgeving. Vanuit een eigen verantwoordelijkheid en met behoud van de eigen regie. Maar hoe doe je dat wanneer je afhankelijk bent van medicijnen? NUZO stelde het voorlichtingsprogrammaSamenredzaam samen: hoe ouderen regie kunnen blijven voeren over hun medicijnengebruik.
lees meer

Ouderen in de Wijk

Disclaimer: De nieuwsbrief Ouderen in de Wijk is een uitgave van het samenwerkingsverband Ouderen in de Wijk, bestaande uit de Bibliotheek Utrecht, de Bibliotheek Amsterdam, de Bibliotheek Den Haag, de Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Het project Ouderen in de Wijk wordt financieel mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van het EU fonds EFMB en van het ministerie van SZW.
Is uw adres door iemand anders dan uzelf in ons bestand terecht gekomen, of wenst u om een andere reden onze nieuwsbrief niet langer te ontvangen? U kunt zich hier afmelden. Wilt u reageren op deze nieuwsbrief of heeft u een vraag? Neem dan contact op met Mira Media. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.