De WHO erkent gameverslaving

23 juni 2018

Fortnite-1Sinds januari erkent de WHO gameverslaving als ziekte. Er is sprake van gameverslaving als er een gebrek is aan controle over hoe veel je gamet, als je elke dag liever gamet dan dat je andere activiteiten doet, en als je blijft gamen ondanks dat het negatieve consequenties heeft op o.a. je persoonlijk, professioneel, pedagogisch en sociaal leven. Je gedrag is veranderd sinds op zijn minst een jaar. Maar die periode kan ook korter genomen worden als al de symptomen zich in ernstige mate voordoen. Het gaat zowel om online als offline gameverslaving.

Volgens NOS.nl kan een groep wetenschappers en verslavingsdeskundigen zich niet vinden in de classificatie van de WHO. Volgens de wetenschappers is het nog te vroeg om gameverslaving op de lijst te zetten: er moet meer onderzoek komen.  Volgens Tony van Rooij van het Trimbos Instituut kan het label gameverslaving een verkeerde indruk geven bij gamers die lichte problemen hebben. Er is nog veel niet bekend over gameverslaving. 'Het is niet helemaal duidelijk of het gamegedrag symptoom is van problemen, of een oorzaak, of allebei', aldus Van Rooij.

In Nederland is de erkenning van de WHO slechts een volgende stap. Behandelaars gebruiken hier de DSM, een naslagwerk voor psychiaters waarin alle geestelijke aandoeningen staan beschreven. Ook daarin komt gameverslaving voor, als internet gaming disorder. In de DSM staat gameverslaving in de bijlage: impliciet wordt daarmee bedoeld dat er meer onderzoek moet komen.
Volgens Margot Peeters, verslavingsdeskundige aan de Universiteit Utrecht, is het belangrijk dat zowel de WHO als de DSM snel met duidelijkheid komen. 'Zoals een geaccepteerd meetinstrument.'

Bron (bewerkt): nos.nl 18-06-2018

 

« terug