'Een wereld gaat voor je open met een tablet'

16 september 2018

18septoidw-franskob1Frans Brinkman (73) is een van de 200 tabletcoaches die ouderenorganisatie KBO-PCOB paraat heeft door het land om ouderen te helpen met hun tabletgebruik. De tabletcoaches behoren welbewust tot de groep ouderen: jongeren gaan soms te snel voor ouderen. Frans vertelt over de voordelen van de tablet voor ouderen, de top 3-vragen die hij krijgt van ouderen, waarop u moet letten bij het kopen van een tablet, en wat hij zelf met de tablet doet. 'Volg een tabletcursus als je er echt belangstelling voor hebt'.

Vijf jaar geleden zag KBO-PCOB al het belang van de tablet als belangrijk communicatiemiddel. De ouderenorganisatie startte het initiatief 'Alle senioren aan de tablet!'. Leden konden een tablet lenen en een cursus volgen. Immers steeds meer zaken moeten online georganiseerd worden: een afspraak met de gemeente, de huisarts, betalingen.

Voordelen van tablet
1.2 miljoen van de ouderen hebben geen internet, de helft daarvan zal dit ook niet krijgen. Ze zijn te oud of ze hebben er geen belangstelling voor, vertelt Frans Brinkman. 'Maar er is een groep ouderen die wel met internet overweg zou kunnen, maar nog niet zo ver is'. En er is een groep die niet weet niet hoe nuttig een tablet is. Die groep moet je informeren. Vooral voor ouderen kan de tablet handig zijn. Frans somt de voordelen van de tablet op:

  • Je kunt op de tablet makkelijk informatie opzoeken;
  • omgaan met de tablet kun je zittend op de bank leren.

Voor wie?
Frans vindt niet dat je kostte wat het kost een tabletcursus moet volgen. 'Je moet geen tabletcursus volgen omdat je omgeving vindt dat je dit moet doen. Ook niet als je te bang bent voor het apparaat. Je moet een cursus volgen als je er echt belangstelling voor hebt.' De mensen die een tabletcursus volgen, vinden het over het algemeen geweldig, ziet Frans. 'Een wereld gaat voor hen open. Ze vinden het bijzonder als ze videocontact met hun kinderen en kleinkinderen kunnen maken via Facetime.'

De top 3-vragen die senioren aan de tabletcoaches stelt is:
1.'Hij (de tablet) doet het niet meer'. Mogelijke oplossingen: 'Heeft u de tablet wel aangezet?'; 'Heeft u het wachtwoord ingevoerd?'; 'Heeft u verbinding (wifi)?'
2. 'Ik wil een foto sturen, maar ik weet niet meer hoe dat moet'.
3. 'Hij doet zo raar!' Mogelijke oplossing: reset (opnieuw opstarten)

Een tablet kopen
Nadat ouderen een tabletcursus hebben gevolgd, wil een deel een tablet kopen. Maar ze weten niet precies hoe ze dit moeten aanpakken. Frans heeft de volgende tips bij het kopen van een tablet:

  • Als je een tablet wilt kopen, kijk eerst wat voor smartphone je gebruikt. Heb je een IPhone of een Android-toestel? Kies hetzelfde systeem van je smartphone. Let op: er bestaan grote prijsverschillen!
  • Laat je informeren, loop binnen voor informatie bij Seniorweb leercentrum of een inloopuur in een buurthuis of bibliotheek.
  • Waar wil je de tablet voor gebruiken? Jouw wensen voor een tablet zijn vaak anders dan die van je kleinkinderen.
  • Als je een tablet hebt gekocht, begin dan bij het begin van de handleiding. Als je dit met hulp van je (klein)kinderen doet, let dan op het volgende:

           - Waar is de aan- en uitknop?
           - Wat is het wachtwoord? Wat is de code?
          - Waar is de microfoon?
          - Wat zijn de instellingen?
          - Waar sluit ik de koptelefoon aan?

Bij problemen met de tablet
Laat je probleem met je tablet oplossen door ouderen, adviseert Frans. 'Oma wij doen het wel even zullen je kleinkinderen zeggen, maar zij gaan vaak te snel en dan kun je het probleem later als het terugkeert niet zelf oplossen. Schrijf daarom op hoe het probleem is opgelost. Dat heb ik ook met mijn vrouw zo gedaan!'

Spelletjes
Frans is gepensioneerd en een actieve vrijwilliger. Behalve dat hij tabletcoach is, geeft hij ook trainingen aan nieuwe tabletcoaches en vervult hij verschillende bestuursfuncties binnen KBO-PCOB. Frans zelf gebruikt de tablet voor facetimen, Twitter, Facebook en e-mailen. 'Ik wil contact met de buitenwereld, mijn belastingen en betalingen kunnen doen. Dat gebeurt nu digitaal, via o.a. mijn tablet.' Maar waar Frans zijn tablet het meeste voor gebruikt, ekent hij, is voor het doen van spelletjes.
Foto: Susanne Lolkema

 

« terug