Gemeente Utrecht ontwikkelt oefensite Uabc.nl

23 januari 2017

jan-1steffieVoor Utrechters die moeite hebben met websites van de overheid is er nu Uabc.nl. De gemeente Utrecht heeft het initiatief genomen voor deze eenvoudige digitale uitleg- en oefenomgeving. Er is hiervoor samenwerking gezocht met Belastingdienst, UWV, Logius, SVB en Digiwijs.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van de Utrechtse volwassenen moeite heeft met de digitale overheid. De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat de dienstverlening voor iedereen, altijd toegankelijk is. Ook voor inwoners die niet zo thuis zijn op internet. Utrecht biedt nu een online oefenomgeving aan voor mensen die moeite hebben met websites van de overheid: Uabc.nl.

Uabc.nl is een plek waar mensen uitleg kunnen krijgen over veel voorkomende stappen op overheidswebsites, maar ook veilig kunnen oefenen. In deze oefenomgeving is 'Steffie' de centrale figuur die mensen de weg wijst, uitleg geeft en tekst zelfs voorleest als je wilt. De site kan in een cursus worden gebruikt, maar mensen kunnen ook thuis hier uitleg opzoeken en oefenen. Bijvoorbeeld over het werken met DigiD, het maken van een afspraak bij de gemeente voor hun nieuw paspoort, het aanvragen van WW, het maandelijks doorgeven van de sollicitatieverplichtingen UWV of handelingen zoals het uploaden van documenten.

De dienstverlening van ‘de Overheid’ werkt steeds meer digitaal. Gemeente Utrecht heeft Uabc.nl samen met de Belastingdienst, UWV, SVB, Logius en Digiwijs ontwikkeld. Het prototype is getest bij gebruikersgroepen en enthousiast ontvangen door de Landelijke Ombudsman en Ieder(in), het landelijk netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Ook stichting Pharos is enthousiast. Zij hebben het initiatief genomen tot vertaling van de DigiD-module voor statushouders.

De gemeente Utrecht streeft er naar om dit oefenaanbod verder uit te breiden in de komende jaren, met nog meer onderdelen van digitale dienstverlening van nog meer partijen. Hierover is Utrecht in gesprek met de landelijke organisaties

Organisaties kunnen kiezen om op locatie een oefenmoment te organiseren. Daar kan Digiwijs bij adviseren. Meer informatie: Peter Haver 06 504 539 89, peter.haver@wij30.nl.

 

« terug