Online wijkmediatoren in Overvecht

4 juli 2017

juli17-onlinewijkmediator

Sinds een paar maanden zijn er zes online wijkmediatoren actief in Overvecht. Zes meiden uit de groepen 8 van de Brede School Overvecht staan klaar om te bemiddelen bij bijvoorbeeld online pesten. De online wijkmediatoren zijn een initiatief van Wijk en Co, de Brede School Overvecht, de Vreedzame Wijk en Mira Media.

'Ik ben wijkmediator omdat ik graag wereldvrede wil. Dit is een goed begin!', 'Online wijkmediator is bijna net zo leuk als kippen'; het zijn uitspraken van respectievelijk Daniela en Jente twee van de zes online wijkmediatoren die sinds een paar maanden actief zijn in Overvecht. De zes meiden (Jente, Farah, Anna, Daniela, Ikrame en Garciana) zijn in tweetallen actief op Snapchat, YouTube en Instagram. Ze zijn afkomstig van de Marcusschool, de Johannesschool en de Matheüsschool.

Een online plek tegen pesten
'Elk jaar komen de wijkmediatoren bij elkaar. Ze zijn de oren en de ogen van de wijk en op school', vertelt Ilse Meursinge die in opdracht van Mira Media de online wijkmediatoren begeleid. Deze keer kregen de wijkmediatoren in Overvecht de kans om stage te lopen in de wijk om de online zichtbaarheid van de wijkmediatoren te vergroten. 'Er zijn immers ook online conflicten die opgelost moeten worden. We willen een online plek creëren in de wijk waar je als je gepest wordt of als je iets over mediawijsheid wilt weten naartoe kunt gaan. Dat is Wijkmediatoren-overvecht.nl geworden.'
Op de site zijn filmpjes, Instagramfoto's en Snapchats van de wijkmediatoren te vinden evenals informatie over wat te doen wanneer je online gepest wordt of wanneer er sprake is van sexting.

Trends
Tot nu toe zijn er gelukkig nog geen online conflicten gemeld, maar Ilse ziet via de devices van de wijkmediatoren wel wat er online leeft bij de scholieren, wat de trends zijn. Zo was het een maand geleden in om een foto naar een populair persoon in de klas te sturen. Deze gaf je foto een cijfer en als je een goed cijfer kreeg dan plaatste je die foto op Instagram. Maar als je een slecht cijfer kreeg? 'Als kind kun je daar erg onzeker van worden.' Of er wordt gedreigd dat een kind uit een Whatsapp-groep wordt gezet tenzij diegene een privéberichtje stuurt met een lieve tekst waarvan dan weer een screenshot wordt gemaakt. 'Kinderen zijn erg op zoek naar bevestiging. Voor ons is dat een reden om te vertellen dat iemand zich niet zo afhankelijk van andermans mening moet maken. Dit geldt ook voor mooie foto's die kinderen van zichzelf plaatsen en dan bij ontmoeting van de persoon zwaar bewerkt blijken te zijn.'
Een andere trend die Ilse opvalt is dat ouders hun kinderen goed online in de gaten houden. Zo verschijnen online steeds meer foto's waar het gezicht van de scholier is verborgen door een smiley-plaatje.

Een deel van de online wijkmediatoren blijft in de zomer actief. Na de zomer wordt het team uitgebreid en is het de bedoeling om elke twee weken bijelkaar te komen. De online wijkmediatoren zijn betrokken en creatieve meiden, vertelt Ilse. Een van de meisjes is vroeger online gepest. Het was voor haar reden om online wijkmediator te worden. Wereldvrede begint in de wijk, zeg maar.

« terug